انحلال شرکت

انحلال شرکت

انحلال شرکت


انحلال شرکت همانند تاسیس شرکت است. همانطور که افراد به دلایل مختلفی تصمیم می‌گیرند که شرکت را ثبت و تاسیس کنند، ممکن است به خاطر برخی شرایط، نسبت به منحل شدن شرکت اقدام نمایند. این موضوع یک مسئله کاملا رواجی در میان شرکت های تجاری و غیر تجاری است.

برخی از شرکت ها باتوجه به قید شدن زمان پایان یافتن فعالیت شرکت (در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد)، فعالیت تجاری خود را متوقف می‌کنند. البته به دلایل دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد. به طور کلی، درصورتی که شرکت قادر به ادامه فعالیت نباشند، به این فرآیند منحل شدن شرکت می‌گویند.

باتوجه به قوانین تجارت شرکت ها، این دسته از شرکت ها که تصمیم به منحل شدن دارند باید با درج موضوع انحلال خود در روزنامه رسمی، موقعیتشان را به اداره ثبت شرکتها و عموم مردم اعلام نمایند. همچنین در مدت زمان معینی باید امور ناقص شرکت را تکمیل کرده که در ادامه به تمامی موارد آن خواهیم پرداخت.

دلایل انحلال شرکت

دلایل اختیاری و اجباری بسیاری وجود دارد که یک شرکت دیگر به فعالیت های خود ادامه ندهد. از جمله این علت ها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ورشکستی شرکت
  • نرسیدن به اهداف تعیین شده
  • گذشت زمان تاریخ انقضاء شرکت
  • حکم دادگاه هم می تواند یک شرکت را منحل کند.
  • در صورتی که در اساسنامه ذکر شده که فوت یکی از شرکا باعث منحل شدن شرکت می‌شود. فوت یکی از آن ها هم می‌تواند از علت های انحلال یک شرکت باشد.

با دقت بر مواردی که ذکر شد، متوجه خواهید گشت که انحلال شرکت در برخی موارد باتوجه به شرایطی که از پیش تعیین شده از نوع اجباری است و در موارد دیگر نیز از نوع اختیاری است. در نتیجه میتوان گفت، منحل شدن شرکت به دو صورت اختیاری و اجباری صورت می‌گیرد.

دلایل اجباری منحل شدن شرکت

انجام گرفتن موضوع فعالیت شرکت:

هر شرکتی برای دستیابی به یکسری اهداف خاص تاسیس می‌شود. هنگامی که به آنها دست پیدا کرد، ماموریت خود را به پایان می‌رساند. برای مثال شرکت هایی که با هدف استخراج معدن آغاز به فعالیت نمودند، پس از تکمیل فرآیند استخراج معدن، شرکت خود را متوقف می‌کنند.

انقضاء فعالیت شرکت:

در هنگام ثبت شرکت، مدت زمان فعالیت شرکت در اساسنامه قید می‌شود. پس از این تاریخ درصورتی که نسبت به تمدید آن اقدام نشود، شرکت منحل خواهد شد و باید فعالیت هایش متوقف شود.

ورشکستگی و وجود بدهی های فراوان در شرکت:

یکی از دلایل رایج انحلال شرکت، خصوصا در شرایط اقتصادی کنونی کشور و نوسانات ارز، ورشکستگی شرکت می‌باشد. بدین معنی که شرکا و سهامداران نتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین کنند. درواقع مدیران کسب و کار در تامین بودجه اولیه و نرخ صفر درصد سود دچار مشکل شده و برای جلوگیری از خسارت های بیشتر و افزایش بدهی، اعلام برشکستگی می‌کنند.

کاهش شرکای شرکت:

درصورتی که شرکا از شرکت خارج شوند و تنها یک نفر در راس کار باقی بماند نیز باعث انحلال شرکت می‌گردد. در این حالت به صورت اتوماتیک فعالیت شرکت باید متوقف شود.

دلایل اختیاری منحل شدن شرکت

دلایل اختیاری هنگامی صورت می‌گیرد که شرکا بنابر دلایل مختلفی برتوقف فعالیت شرکت توافق داشته باشند. در این حالت طی تنظیم صورتجلسه انحلال شرکت و انتخاب مدیر تصفیه توسط مجمع عمومی فوق العاده، رسما اعلام شده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال می شود. سپس در روزنامه رسمی آگهی شده و منتشر می‌شود تا تمام افراد ذی صلاح از منحل شدن شرکت مطلع شوند.

مراحل ثبت انحلال شرکت اینترنتی

در ابتدا باید مجمع عمومی فوق العاده برای درخواست ثبت انحلال شرکت با حضور تمام اعضا و شرکا جهت امضا صورت جلسه تشکیل شود. درصورتی که یکی از شرکا حضور نداشته باشد اما وکالت تام ­الاختیار به دیگر اعضا داده باشد؛ می­توان در عدم حضور وی شرکت را منحل نمود. در غیر این صورت خود شخص حتماً باید حاضر شود.

حتی درصورتی که یک نفر از شرکا مخالف باشد، موضوع انحلال شرکت منتفی است. مگر اینکه این موضوع با رعایت تشریفات آگهی دعوت صورت گیرد که این آگهی نیز باید در روزنامه کثیر الانشار شرکت درج شود. همچنین در این جلسه باید مدیر تصفیه نیز تعیین شود.

مدیر تصفیه به مدت 10 سال در قبال تمامی طلب ­ها، بدهی ­ها، مالیات­ های مستقیم و غیرمستقیم و دیگر امور ناتمام شرکت مسئولیت دارد.

پس از تنظیم صورتجلسه انحلال شرکت که در آن مدیر تصفیه نیز مشخص گشته، تمامی اعضا و مدیر تصفیه باید ذیل صورتجلسه را امضا و مهر شرکت بزنند. بعد از آن صورت جلسه امضاء شده همراه با مدارکی که در ادامه ذکر خواهد شد، باید بوسیله پست، به اداره ثبت شرکت­ها تحویل داده شود.

بعد از ارائه مدارک لازمه تا انحلال شرکت معمولا 10 الی 15 روز طول می‌کشد. توجه فرمایید که تا زمانی که آگهی انحلال در روزنامه کثیرالانتشار به چاپ و انتشار نرسد، هنوز شرکت رسماً منحل نخواهد شد.

مدارک لازم برای انحلال شرکت با مسئولیت محدود

  • صورتجلسه انحلال شرکت مسئولیت محدود (دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه)
  • کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
  • اصل آخرین روزنامه رسمی
  • اصل دعوت نامه از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده

همچنین در صورتی که یکی از شرکا که بیش از نیمی از سرمایه شرکت را دارد، تصمیم به انحلال شرکت بگیرد، دیگر موافقت مابقی شرکا ضرورت ندارد.

مدارک لازم برای انحلال شرکت سهامی خاص

  • تنظیم صورتجلسه انحلال (حتماً باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
  • کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
  • اصل آخرین روزنامه رسمی 
  • اصل آگهی منتشر شده در روزنامه کثیرالانتشار مبنی بر دعوت از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.